Montaj ceramica in pat vibrat

Montajul gresiei prin metoda vibrocompactarii are la baza metoda traditionala de montaj gresie, imbunatatita prin folosirea unor tehnologii, materiale si utilaje moderne.

Astfel, dupa prepararea si turnarea mecanizata a sapei care formeaza stratul de baza, vor fi montate placile ceramice. Ele sunt compactate mecanic pe toate directiile, prin trecerea de mai multe ori in lungime si latime peste suprafata pardoselii, folosind vibrocompactoare (placi sau rulouri vibratoare). Aceasta metoda contribuie la atingerea unor valori optime ale proprietatilor mecanice in sistemul de lipire si la obtinerea unei suprafete plane.

Spre deosebire de montajul traditional manual cu ajutorul ciocanului, metoda de executie prin vibrare asigura nu numai legatura perfecta intre placile ceramice si stratul de sapa suport, dar este si un procedeu mai cursiv si rapid, conducand la realizarea unor suprafete superioare din punct de vedere calitativ.

In aceasta metoda sunt folosite retete speciale de sape, care prelungesc timpul de punere in opera si ofera caracteristici bune de lucrabilitate, ca rezultat al folosirii unor aditivi ca intarzietorii de priza si/sau plastifiantii.

Ca materiale ce asigura lipirea vor fi folosite cimenturi cu proprietati de rezistenta de cel putin categoria CEM 32.5 conform DIN EN 196 (Z 35 conform DIN 1164). Aditivii trebuie sa fie conform cu DIN 4226 sau DIN 1045. In general, materialele pentru finisajul pardoselii care trebuie folosite sunt: Placi ceramice presate conform DIN EN 176 si DIN 18 158.

Muchiile placilor folosite nu trebuie sa depaseasca 25 cm in lungime, iar suprafata unei placi nu trebuie sa fie mai mare de 650 cm2. Grosimile alese depind de incarcarile estimate si nu se recomanda sa fie mai mici de 12 mm.

Acest tip de pardoseala se recomanda pentru supermarketuri, service-uri auto, hale industriale, depozite.

Ritmul de montaj este, de obicei, de 250-400 mp/zi cu o echipa de 8-10 muncitori.

Principalul avantaj al acestei metode este rapiditatea in executie.